top of page

O Efsane Soru: Çay Nasıl Demlenir?

Güncelleme tarihi: 6 Haz


O Efsane Soru: Çay Nasıl Demlenir?
Sadece çay tiryakilerinin değil, yeme-içme kültürüne meraklı herkesin peşine düştüğü sorulardan biridir: çay nasıl demlenir?

Aslında bu sorunun pek çok farklı cevabı var. Herkes kendi ağız tadına göre, kendi tercihlerine göre çay demleyebilir. Fakat bir gelenek olarak geçmişten bugüne gelen, tiryakilerin de dikkat ettiği demleme prensipleri var. Biz de Tea1986 çaylarını en iyi şekilde demlemeniz için kendi prensiplerimizi anlatmak istiyoruz.



1. En iyi çay, iyi suyla demlenir


Yaşadığınız şehirden bağımsız olarak söylemek gerekirse, çay demlerken içme suyu kullanmanızı öneriyoruz. Özellikle musluk suyuyla demlenen çaylarda istenmeyen kokular ya da tatlar olabiliyor. Isıtıcı gibi ürünlerde tekrar tekrar su kaynatılması sonucunda kireçlenme olabiliyor. Bunlar da çayın tadını, kokusunu ve rengini olumsuz etkileyebiliyor.



2. Önce su, sonra çay


Bazen üşendiğimizden bazen de alışkanlıklarımızdan dolayı demliğe önce çay, sonra üzerine su koyuyoruz. Aslında çaydan en iyi verimi alabilmek için önce kaynamış suyu, sonra da üzerine çayı koymak tavsiye ediliyor. Bunu deneyenler de bir daha vazgeçemiyor. Çünkü çay bu yöntemle rengini, kokusunu ve tadını yavaş yavaş suya bırakıyor. Demlenmenin tam tarifi de bu olsa gerek.



3. Çay saatlerce kaynamamalı


Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de gerek demliklerin gerekse ısıtıcıların saatlerce fokurdaması. Oysa çay, 15 dakikadan sonra demlenmiş oluyor. Bu dakikadan sonra yüksek ateşte kaynatmanın hiçbir gereği yok. Üstelik bu, çayın faydalarını da azaltmış oluyor. Sindirim sistemi sorunu yaşayanların işini zorlaştırıyor. Şunu unutmamak gerekir ki çayı taze taze içip bitirmek hem daha sağlıklıdır hem de israfı önler.



4. Çay suyu birden fazla kullanılmamalı


Demlediğiniz çayın suyunu o gün içinde ya da ertesi gün tekrar kullanmamanız gerekir. Üst üste kaynatılan su, bütün özelliklerini yitirdiği gibi çayın tadını ve kokusunu da olumsuz etkiler.



5. Çay içmek aceleye gelmez, keyif işidir


Sıcak sıcak bardağa doldurulmuş çayınızı süratle tüketmeyin. Bu mideniz için de son derece sakıncalıdır. Ağır ağır, yavaş yavaş, sohbet eşliğinde içilen çayların tadı damağınızda kalır. Yaşadığınız an daha da unutulmaz olur. Böylece taze demlenmiş çayın keyfi de bambaşka olur. Hatta bunun için bir tavsiyemiz de var: Tea1986’dan Keyif Çayı. Mutlaka deneyin.

796 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page